Türkiyede Ticari olarak Satılan Bebek Gıdalarında Elementel İçeriklerinin Belirlenmesi Ve Radyolojik Sağlık Riskinin Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Beslenme; insanın sinir, üreme, sindirim, solunum ve bağışıklık sistemlerinin gelişiminde hassas bir dönem olması nedeniyle yaşamın ilk yılında insan yaşam döngüsünün en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır (Akkeçi, 2014). Beslenme, anne karnında başlayıp yaşam boyu devam eder ve yetersiz beslenme yaşam kalitesinin düşmesine, hastalıklara ve hatta ileri evrelerde ölüme yol açabilir. (Akkeçi, 2014). Bebeklik fiziksel, biyolojik, bağışıklık, zihinsel, gelişmenin ve büyümenin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği dönemdir. Bu dönemdeki bebekler için uygun beslenme olanakları sağlamak, sağlıklı gelişmeleri ve büyümeleri için kritik derecede öneme sahiptir. Yetersiz beslenme veya besinlerden biyo-faydalanma oranının az olması vücut fonksiyonlarında bozukluklara sebep olabilir. Bu projenin amacı, son yıllarda tüketimi hızlı bir şekilde artan bebek formülleri dâhil bebek gıdalarında ağır metal oranlarının saptanması ve Radyolojik risk koşulları hakkında tüketicide bir farkındalık ve bilinç oluşturmak literatürde eksik olan bilginin tamamlanması amacıyla, Türkiye’de ticari olarak satılan ve tüketilen markalara ait bebek gıdalarının içerebileceği Elementel konsantrasyon seviyelerini belirmek ve bu içeceklerin sindirilmesinden kaynaklanabilecek sağlık riskleri bebekler için değerlendirilecektir .Türkiye’de ticari olarak satılan bebek mamaları (formülleri), bebek bisküvisi, mama yapmak için kullanılan süt tozu, tahıl (pirinç, buğday, yulaf vb.) unu, nişasta, meyve lapası, patates unu vb. bebek gıdaları bu tezin kapsamındadır. Projenin hedefinde,(1) Türkiye’de tüketilen ve ticari olarak satılan her markaya ait her türlü bebek maması, bebek bisküvisi, mama yapmak için kullanılan süt tozu, tahıl (pirinç, buğday, yulaf vb.) unu, nişasta, meyve lapası, patates unu vb. bebek gıda örneklerini toplamak, (2) her bir örneğin içerdiği ağır metaller ve toksit elementlerin derişimleri EDXRF spektrometresi kullanılarak belirlemek ve (3) her bir örneğin sindirim yolu ile tüketilmesine eşlik edebilecek iç ışınlamadan kaynaklanan radyolojik sağlık riskini değerlendirmek amacıyla toplam yıllık etkin radyasyon dozunu ve yaşam boyu kanser riskini hesaplanacaktır
Fen Bilimleri