COVID-19 pandemisi eğitim sürecinin fen bilimleri öğretmenlerinin deneyimlerine ve motivasyonlarına yansımalarının belirlenmesi - Şahin, Yunus Emre (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmada, fen bilimleri öğretmenlerinin COVID-19 pandemi döneminde yaşanan uzaktan eğitim sürecinde deneyimlerine ve motivasyonlarına yansımalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kapsamında iç içe geçmiş tek durum deseni ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir ilin Merkez ilçesinde yer alan devlet okullarında görev yapan 21 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler nitel veri analiz yöntemlerinden biri olan tümevarımcı içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, COVID-19 pandemi döneminde yaşanan uzaktan eğitime geçiş sürecinin fen bilimleri öğretmenlerinin motivasyonlarını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Öğrenci davranışlarındaki olumsuz değişimler, öğretim yöntem tekniklerini kullanamama, ölçme değerlendirme yapamama, eğitimin verimsiz olması, süreçte yaşadıkları belirsizlik, öğrencilerde fırsat eşitsizliğinin oluşması, öğrencilerin uzaktan eğitim derslerine önem vermemesi, öğrencilerde başarı seviyesinin düşmesi, öğrencilerde teknolojik bağımlılığın artması, teknolojik yetersizlik, altyapı sorunları, paydaş işbirliği sağlanamaması, uzaktan eğitimin fen bilimlerine uygun olmaması, sınıf yönetiminde sorun yaşama, öğretmen mesleğine toplumsal olumsuz bakış, süreci kendi imkanlarıyla ek destek görmeden yürütmeleri gibi etmenlerin öğretmenlerin motivasyonlarını etkileyen faktörler olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarından hareketle, süreçte öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik destek uygulamalar tasarlanması; olası uzaktan eğitim senaryosuna yönelik öğretmen ve öğrencilerin hazır bulunabilmesi için eğitim planlamaları yapılmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Determining of reflections of teaching process during COVID-19 pandemic on science teachers' motivation and experience
Keywords: Uzaktan Eğitim, Motivasyon, Pandemi, COVID-19, Fen Bilimleri Öğretmeni