Ameliyat sonrası oluşan yara enfeksiyonlarının bakteriyolojik profili - Musafer, Abdullah Madhloom Mohammed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Ameliyat sonrası yara enfeksiyonu, ameliyat geçiren hastalarda en sık görülen sorunlardandır. Morbidite ve mortaliteye katkıda bulunan ve yaygın bir sorun olmaya devam eden bu durum; kısmen antimikrobiyal dirençli bakteriyel patojenlere bağlı enfeksiyonlarda artışa bağlanmıştır. Bu çalışmada, yetmiş beş bakteri izolatı örneği toplanmış ve test edilmiş, tüm örnekler bir cerrahi operasyon sonrası veya cerrahi alan yara enfeksiyonu geçiren hastalardan cinsiyet ayrımı yapmaksızın 3-60 yaş aralığındaki hastalardan toplanmıştır. Tüm numuneler identifikasyon için, bakteriyel kültivasyona tabi tutulmuş ve ameliyattan sonra yara enfeksiyonuna neden olan farklı bakteri türleri izole edilmiştir. İzolasyonu ve identifikasyonu yapılan bakteriler arasında Gram pozitif gruptan %26,7 oranla Staphylococcus aureus ve Gram negatif gruptan %73,3 oranla Escherichia coli dominant bakteriler olarak bulunmuştur. Tüm izolatlar biyokimyasal testlere tabi tutulmuş ve bazı antibiyotirklerin izolatlar üzerindeki etkisi test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar Amikasin’in bakteriyel izolatlar üzerinde en etkili antibiyotik olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bakterilerin bazı virülans faktörleri (hemoliz ve bakteriyosin) de incelenmiş ve sonuçlar Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerinin hemoliz kabiliyetine sahip olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa bakteri izolatlarının bakteriosin üretme yeteneğine sahio olduğu görülmüştür
Keywords: Ameliyat sonrası yara enfeskiyonu, bakteriyosin, hemoliz, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa