Ips Sexdentatus (Boern.)’Un Yoğunluğu Ve Zararı Üzerine Karaçam Ve Sarıçam Meşcere Özelliklerinin Etkileri - AKKUZU, Erol (My University, 2024)
Alan itibariyle Türkiye ormanlarının yaklaşık % 60’ını iğne yapraklı türler oluşturmaktadır. Bu nedenle iğne yapraklı türlerin (Pinus spp., Picea spp., Abies spp. vb.) tipik bir kabuk böceği olan Ips sexdentatus (Boern.) Avrupa’da olduğu gibi ülkemiz ormanlarında da önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Kabuk böcekleri iğne yapraklı türlerde artım kayıplarına ve tek ağaç ölümlerine yol açtığı gibi aynı zamanda salgın durumda meşcereyi tümüyle tahrip edebilmektedir. Bu türler genel anlamda sekonder karakterli olsalar da kitle üremesi halinde sağlıklı ağaçları da tahrip eden primer zararlılar olabilmektedirler. Pinus nigra Arn. ve Pinus sylvestris L. Meşcere Özelliklerinin Ips sexdentatus (Boern.)’un Biyolojisi ve Yoğunluğu Üzerine Etkileri araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Arazi çalışmaları Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, Taşköprü Orman işletme Müdürlüğü’ne bağlı Dikmen Orman İşletme Şefliği ormanlarında 2012-2013 yılları arasında gerçekleştirilecektir. Arazi çalışmaları kapsamında zararlının uçma zamanına rastlayan yaz aylarında feromon tuzakları kullanılmak suretiyle meşcere özelliklerinin zararlının biyolojisi ve yoğunluğu üzerinde etkisinin olup olmadığı istatistiki olarak tespit edilecektir. Bu amaç için meşcere özelliklerinden olan meşcere kompozisyonu, bonitet, meşcere kenar etkisi ve çağ sınıfları esas alınacaktır. Araştırmanın sonucunda, meşcere özelliklerinin I. sexdentatus yoğunluğu üzerine etkisinin belirlenmesi ve zararlı ile mücadele çalışmalarında en uygun stratejilerin belirlenmesi hedeflenmektedir. Anahtar Kelimeler: Karaçam, Sarıçam, Ips sexdentatus, Populasyon büyüklüğü