Tutkal miktarı ve levha yoğunluğunun MDF'nin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkisi - Kara, Mehmet Erdal (Kastamonu Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada; Kızılçam (Pinus brutia Ten) ve Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) odunu lifleri kullanılarak üretilen orta yoğunluklu lif levhaların (MDF) bazı fiziksel ( kalınlık artışı, su emme, yüzey prüzlülüğü ) ve mekanik (eğilme, eğilmede elastikiyet modülü, liflere dik ve paralel çekme direnci, yüzey absorbsiyonu, sertlik ) özellikleri üzerine hammadde türü, levha yoğunluğu ve tutkal miktarının etkisi araştırılmıştır. Deneme levhaları saf (%100) ve karışım (%50-%50) halinde olmak üzere iki farklı tipte üç farklı yoğunluk seviyesi (660, 680, 700 kg/m³), beş farklı tutkal miktarı (180, 185, 190, 195, 200 kg/m³) kullanılarak elde edilmiştir. Deneme levhaları 3 hafta süre ile 20± 2o C ve % 65±5 bağıl nem şartlarına sahip klima odasında bekletilerek ilgili standartlarda öngörülen boyutlarda kestirildikten sonra tekrar klima odasına konulmuştur. Üretilen deneme levhalarının bazı fiziksel özellikleri incelendiğinde; 24 saat su alma ve kalınlığına şişme değerleri 700 kg/m3 yoğunluk seviyesinde 190-200 kg/m3 tutkal oranları için karışım halinde üretilen MDF’lerde tespit edilmiştir. Deneme levhalarının mekanik özelliklerinden çekme ve vida tutma direnci haricinde ki diğer tüm dirençlere ait en iyi sonuçların benzer şekilde karışım halindeki 700 kg/m3 yoğunluğa sahip levhalardan üretildiği belirlenmiştir. Bununla beraber yüzey absorpsiyon değerleri hariç diğer mekanik özellikler üzerine tutkal miktarının herhangi bir etkisinin olmadığı tayin edilmiştir. Sonuç olarak, saf (%100) İYA liflerinden elde edilen MDF’lerden endüstriyel (%50 İYA+%50YA) karışım liflerinden elde edilen MDF’lerle karşılaştırıldığında ilgili standartlara uygun fiziksel ve mekanik özelliklere sahip levhalar elde edilebileceği anlaşılmıştır.
The effect of adhesive quantity and board density on the MDF physical and mechanical properties
Keywords: MDF, hammadde, tutkal, yoğunluk, fiziksel özellik, mekanik özelik