Kâdî şüreyh ve hadîs ilmindeki yeri - Biçer, Nurullah (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Çalışmamızda, “Kâdî şüreyh ve Hadîs ilmindeki Yeri” konusu ele alınmaktadır. Bu bağlamda şüreyh‟in Kütüb-i Sitte ve öncesi eserlerdeki rivâyetleri ele alınarak incelenmiştir. çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmamızın konusu ve sınırlılıklarına, araştırmamızın amacı ve önemine, araştırmanın metodu ve kaynaklarına dair bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde kavramsal çerçeve, kadılık ve tarihi gelişimi, kadılık üzerine yapılan çalışmalar, hicrî ilk üç asrın önde gelen kadıları ile ilgili bilgiler ele alınmıştır. İkinci Bölümde Kâdî şüreyh‟in hayatı ve ilmi kişiliği, adı nesebi ve doğumu, hocaları, talebeleri, cerh ve ta‟dîl âlimlerin şüreyh hakkındaki görüşleri, kadılığı hüküm verme metodu ve kaynakları, şâirliği ve vefatı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise şüreyh‟e ait Kütüb-i Sitte ve öncesi eserlerdeki rivâyetler kaynaklarından tahrîc edilerek rivâyet, tercüme ve değerlendirilmelerine, şüreyh‟ten nakledilen rivâyetlerin kaynaklarına değinilmiştir.
Keywords: Kâdî, şüreyh, rivâyet, hadîs, fetvâ, kütüb-i sitte.