Aşağıgüçlü göleti (Artova-Tokat)’nin su kalitesinin değerlendirilmesi - Barlak, Fuat Sami (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada; Tokat ilinde bulunan Artova Aşağıgüçlü Göleti’nin Şubat 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında bazı fiziksel ve kimyasal su parametreleri ölçülmüştür. Bu ölçümler, Artova Aşağıgüçlü Göleti’ni temsil eden dört istasyonda yapılmıştır. Bu istasyonlar Artova Aşağıgüçlü Göleti’ne Karasu Deresi’nin giriş kısmı (göletin güneyi), göletin doğu kısmı, göletin batı kısmı ve göletin kuzey kısmı noktası olarak seçilmiştir. Çalışma süresince, belirlenen bu dört istasyondan ayda bir su numuneleri alınmış ve elde edilen on iki aylık ortalama değerler (genel ortalama, standart sapma, mevsimsel ortalama) incelenmiştir. Bu dört istasyonda alınan su örneklerinde su kalitesini belirlemek amacıyla çözünmüş oksijen (mg/L), tuzluluk (‰), pH, sıcaklık (°C), elektriksel iletkenlik, askıda katı madde (mg/L), kimyasal oksijen ihtiyacı (mg/L), biyolojik oksijen ihtiyacı (mg/L), klorür (mg/L), fosfat (mg/L), sülfat (mg/L), sülfit (mg/L), sodyum (mg/L), potasyum (mg/L), toplam sertlik (mg/L), toplam alkanite (mg/L), magnezyum (mg/L), kalsiyum (mg/L), nitrit (mg/L), nitrat (mg/L), amonyum tuzu (mg/L), demir (mg/L), kurşun (µg/L), bakır (µg/L), kadmiyum (µg/L), Civa (µg/L), nikel (µg/L), çinko (mg/L) olmak üzere 28 adet fiziko-kimyasal parametrenin analizleri yapılmıştır. Elde edilen yıllık ortalama fizikokimyasal parametre verileri mevsimler arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmış, ΙΙΙ sınıf kaliteli su kalitesine sahip olduğu tespit edilmiş olup, önemli bir kirlilik problemi olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca mevcut su kalitesi durumu alabalık gibi soğuk su türlerinin yetiştiriciliği için uygun olduğu görülmüştür.
Keywords: Su kalitesi, Su kirliliği, Tokat, Artova Aşağıgüçlü Göleti