Türkiye’deki Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) ağaçlandırma sahalarının iklim tipi açısından değerlendirilmesi - Ayan, Sezgin; YER, Esra Nurten; Gülseven, Orhan (Artvin Coruh Universitesi Orman Fakultesi Dergisi, 2017)
Toros sediri ( Cedrus libani A. Rich.) , Turkiye’de Anadolu karacamindan ( Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana Lamb. Holmboe) sonra agaclandirma calismalarinda en cok tercih edilen, plastitesi yuksek bir turdur. Potansiyel agaclandirma calismalarina katki saglamak ve Turkiye’de mevcut Toros sediri agaclandirma sahalarinin tespiti icin; turun dijital yayilis haritasi baz alinarak ArcGIS programi ve Orman Genel Mudurlugu Agaclandirma Daire Baskanligi dokumanlari kullanilmistir. Calisma sonucunda; 15 Orman Bolge Mudurlugunde 26 isletme mudurlugu bunyesinde ve takriben 85 isletme sefliginde/lokalitede Toros sediri agaclandirmalarinin varligi tespit edilmistir. Agaclandirma projelerinde uygulama amaclari genel olarak; “ Erozyon Kontrol, Agaclandirma, Toprak Koruma, Sosyal Ormancilik, Karayolu Kenari Agaclandirmasi, Yesil Kusak Agaclandirmasi ve Cevreyolu Agaclandirmasi ” olarak belirlenmistir. Mevcut agaclandirma sahalari De Martonne, Erinc ve Aydeniz iklim siniflandirmalarina gore irdelendiginde; De Martonne gore; Yontemin belirledigi 8 iklim indisinden " Step-nemli arasi ", " Yari nemli " ve " Step-yari kurak " olan uc iklim tipinde Toros sediri plantasyonlari gorebilmektedir. Erinc’e gore; " Nemli ", " Yari nemli " ve " Step-yari kurak " iklim tipleri; Aydeniz’e gore ise belirlenen 7 iklim siniflandirmasindan " Kurak ", " Yari kurak ", “Nemli” ve " Yari nemli " iklim tiplerinin Toros sediri plantasyon alanlarinda hakim oldugu belirlenmistir. Indis degerleri bakimindan Toros sediri plantasyon sahalari incelendiginde; De Martonne kuraklik indisinin ( I a ) 9.10 ile 20.53; Erinc yagis etkenlik indisinin ( I m ) 18.42 ile 44.45 ve Aydeniz kuraklik katsayisinin ( Kks ) 0.43 ile 1.48 arasinda deger aldigi hesaplanmistir. Bu degerlere gore Toros sedirinin iklim amplitutesinin genis oldugu teyit edilmistir.