Türkiye'de yayılış gösteren Astragalus L. cinsine ait bazıtürlerin polen morfolojilerinin incelenmesi - Bilgi, Halime (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada Türkiye’de yayılış gösteren Astragalus L. (Fabeacea) cinsinin 14 türüne ait örneklerin polenlerinin morfolojik özellikleri ışık (LM) ve taramalı elektron (SEM) mikroskobu altında incelenip, tanımlanmış ve karşılaştırılmıştır. Çalışılan taksonlara ait polenler radiyal simetrili ve izopolardır. Polen şekli prolat, subprolat, prolatsferoidal, oblat-sferoidal veya suboblat olarak tespit edilmiştir. Kolpuslar ince uzun uçları sivridir. Porların şekli ise oblat, suboblat veya sferoidaldir. Ornamentasyon polar bölge, ekvatoral bölge ve kolpus çevresinde farklılıklar gösterebilmektedir. Çalışılan türlerde polar bölge ve ekvatoral bölgedeki farklılıklara göre 4 tip ornamentasyon saptanmıştır; 1. tip: Polar ve ekvatoral bölgede perforat, 2. tip: Polar bölgede perforat, ekvatoral bölgede mikroretikülat, 3. Tip: Polar ve ekvatoral bölgede mikroretikülat, 4. Tip: Polar bölgede psilat-perforat ekvatoral bölgede mikroretikülattır. Çalışılan taksonların ayırımında; polen büyüklüğü, şekli ve ekzin ornamentasyonlarının önemli karakterler olduğu saptanmıştır.
Investigation of pollen morphology of some AstragalusL. species distributed in Turkey
Keywords: Kastamonu, Polen, Astragalus, ışık mikroskopu, elektron mikroskopu