Anadolu'da MÖ 3.Binyıl Minyatür Arabaları - ÇETİNKAYA, Göknur (Journal of Archaeology, Ege University, 2022)
Bu makalede MÖ 3. binyıla tarihlendirilen Anadolu kökenli, yayını yapılmış 22 adet minyatür araba değerlendirilmiştir. Bu minyatür arabalar teknik özelliklerine, koşum hayvanlarına ve işlevlerine bağlı olarak incelenmiştir. Arabanın ortaya çıkışı ve kullanılışı, toplumların askeri ve kültürel gelişiminin bir sonucudur. Anadolu’da minyatür boyutta arabalar MÖ 3. binyıldan itibaren görülmektedir. Bu binyılda Anadolu kültürel, siyasal ve askeri açıdan büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Açığa çıkarılan söz konusu arabalar da olasılıkla orijinal arabaların küçük birer kopyasıdır.