Kurumsal yönetim ve performans ilişkisinin incelenmesi: İller Bankası A.Ş. örneği - Doyran, Oğuz (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Kurumların hedeflerine ulaşabilmesi ve refah düzeylerini artırabilmesi için başvurulan kurumsal yönetim her geçen gün önem kazanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumların performanslarının üst seviyelere çıkarılmasında kurumsal yönetim anlayışının etkisi, önemi ve gerekliliği akademisyenler tarafından vurgulanan önemli bir konu olmuştur. Bu çalışmada, kurumsal yönetim - performans ilişkisinin İller Bankası Anonim Şirketi bünyesinde göstermiş olduğu etkileşim ele alınmıştır. 1933 yılında kurulan Banka’nın günümüze gelen süreçte organizasyonel olarak geçirdiği dönüşümler etrafında kurumsal yönetim anlayışı incelenmiştir. Özellikle kurumsal kimliğini yenilediği 2011 yılının öncesi ve sonrasındaki finansal performansı irdelenen Banka’nın bu performansı sergilemesinde kurumsal yönetim anlayışının rolü araştırılmıştır. Çalışmada kurumsal yönetim ve performans kavramları detaylı bir şekilde ele alınmış, Banka’nın tarihsel süreci, görevleri, yönetim yapısı ve kamu yatırımlarındaki rolü hakkında bilgiler verilmiştir. Konunun kavranabilmesi için finansal tablolar üzerinden muhasebe temelli performans analizleri ve durum analizi kullanılmış, Banka’nın mali verileri incelenerek performansı hakkında çıkarımlar yapılmıştır. Banka’nın kurumsal yönetim anlayışının performansı üzerinde pozitif etkileri olduğu görülmüştür. Son olarak da Banka’nın performansının daha ileri seviyelere ulaşabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Examination of relation between corporate governance and performance: Bank of Provinces Inc.
Keywords: Kurumsal yönetim, performans, İller Bankası, finansal tablolar, analiz