“Burnumdan Aldığım Nefes Nereye Gidiyor?”: Çocukların Solunum Sistemi Hakkındaki Bilgileri - Ahi, Berat; Balcı, Sibel (Elementary Education Online, 2017)
Bu arastirmada farkli yas gruplarinda (5, 7 ve 10) egitimine devam eden cocuklarin biyolojik temelli karmasik bir sistem olan solunum sistemine yonelik bilgilerinin tespit edilmesi amaclanmaktadir. Arastirma Turkiye’nin kuzeybati bolgesinde yer alan orta olcekli bir ilinde yurutulmustur. Arastirma kapsaminda her yas grubundan 20 olmak uzere toplam 60 cocukla calisilmistir. Calisma grubunun olusturulmasinda tipik durum ornekleme teknigi kullanilmistir. Veriler sesli dusunme protokoluyle toplanmistir. Arastirma sonucunda calisma grubunda yer alan cocuklarin solunum sistemine ait organlar arasindan en cok agiz, akciger ve soluk borusuna vurgu yaptiklari sonucuna ulasilmistir. Yas ilerledikce cocuklarin vurguladigi solunum sistemine ait organlarin sayisinda da artis gorulmektedir. Bes ve yedi yasta solunum sistemine ait olmayan karin ve mide vurgularinin yapildigi da tespit edilmistir. Yine calisma grubundaki cocuklarin onemli bir bolumunun solunum sisteminin isleyisi hakkinda yeterli bilgi duzeyine sahip olmadiklari tespit edilmistir. Arastirma sonuclarindan yola cikilarak ozellikle karmasik sistemlerin ogretiminde farkli teknik ve yontemlerin denenmesi gerektigi, ilerleyen zamanda yapilacak arastirmalar icin de bu arastirmanin sinirliliklari goz onunde bulundurularak farkli karmasik sistemlere ait on bilgilerin tespitinin gerekli oldugu vurgulanmistir.
Keywords: Karmaşık Sistemler; Biological Knowledge; Solunum Sistemi; Biyolojik Bilgi; Erken Çocukluk Dönemi; Complex Systems; Biology Education; Early Childhood; 3. Good health