Anaerobik kapasitenin belirlenmesinde kullanılan saha ve laboratuvar testlerinin karşılaştırılması - Kabaca, Mücahid (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı saha ve laboratuvar testlerinin futbol sporcularında anaerobik performans gelişimleri üzerine etkilerinin incelenmesi. Çalışmaya yaş ortalamaları 22,58±1,87 olan 12 erkek 12 kadın toplamda 24 amatör futbol sporcusu gönüllü olarak katıldı. Ölçümün 1. gününde sporculara antropometrik ölçümler ve ön alışma uygulaması yapılmıştır. Antropometrik ölçümler ve ön alışma uygulaması tamamlandıktan 72 saat ara ile sporcular testlere katıldı. Ölçümün 2. gününde sporculara Motorsuz koşu bandı testi uygulatıldı ve sporcuların anaerobik kapasiteleri belirlendi. Ölçümün 3. gününde sporculara Wingate anaerobik güç testi uygulatıldı ve anaerobik kapasiteleri belirlendi. Ölçümün 4. gününde sporculara Rast testi ve Pediatrik Rast testi uygulatıldı ve anaerobik kapasiteleri belirlendi. Uygulanan ölçümler sonrası elde edilen istatistiksel analizler SPSS 22.0 yazılım paket programı kullanılarak uygulanmıştır. Tüm değişkenler için ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Katılımcıların tekrarlı ölçümlerdeki farkların belirlenmesi için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi uygulanmıştır. Wingate, sonuçlarına göre diğer protokol sonuçlarının ne kadar ilişkisinin belirlenmesi için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel işlemler için güven aralığı p< 0.5 düzeyinde kabul edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların her bir test için zirve güç, ortalama güç ve yorgunluk indeks değerleri belirlenmiştir. Araştırmaya katılan katılımcıların WAnT, RaST, P.RaST ve NMT’den elde edilen dinlenik kah, maksimum kah, zirve güç, ortalama güç ve yorgunluk indeks değerleri anlamlı ölçüde farklıdır (p < 0.00). WAnT zirve güç, ortalama güç ve yorgunluk indeks değerleri RaST, P.RaST ve NMT göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (sırasıyla; F=19,696; F=11,291; F=2129,880 p < 0.05). WAnT, RaST ve NMT arasında ortalama güç çıktısında istatistiksel olarak pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0.00). WAnT ve P.RaST arasında zirve güç çıktısında ve ortalama güç çıktısında istatistiksel olarak pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0.00). RaST ve P.RaST arasında yorgunluk indeksinde istatistiksel olarak pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0.00). Bununla birlikte WAnT RaST ve P.RaST arasında ortalama güç çıktısında istatistiksel olarak pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0.00). Bu araştırmanın en önemli sonucu; Motorsuz koşu bandı testinin diğer test metotlarına göre pozitif yönde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu araştırmanın en çarpıtıcı sonucu ise; Motorsuz koşu bandı testinin diğer anaerobik test protokolleri kadar ortalama gücü test etmede etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Comparison of field and laboratory tests used in determining anaerobic capacity
Keywords: Anaerobik Güç, Motorsuz Koşu Bandı, WAnT, RaST, Pediatrik RaST, Futbol