Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü turizm elçisi olma eğilimlerinin ölçülmesi: Bir model önerisi - Tilim, Şirin (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Günümüzde hem ülke ve bölgenin hem de kurum/kuruluşların artan rekabet ortamında tercih edilebilir, tanınır ve bilinir olmak için göstermiş oldukları çabalar gün geçtikçe artmaktadır. Bu kapsamda tanıtıma daha çok özen gösterilmekte ve farklı seçeneklerle dikkat çekmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada, Kastamonu’nun tanınır ve bilinir bir şehir haline gelme çabalarında üniversite öğrencilerinin rolü üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda ilgili yazın taranmış, Kastamonu’nun turistik çekicilikleri, gönüllü turizm elçiliği kavramı ve insanları seyahate yönelten nedenler konusunda temel bilgilere yer verilmiştir. Çalışma, Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören ancak Kastamonulu olmayan tüm öğrencilere yönelik gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın, Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesinin temel sebebi Kastamonu’nun turizm potansiyeli yüksek bir şehir olması ancak hala istenen düzeyde turizmden pay alamamış olmasıdır. Çalışmada, Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin Kastamonu’ya karşı genel tutumları, Kastamonu’nun turistik değerlerini tanıtma konusundaki isteklilik ve gönüllü turizm elçisi olma konusundaki isteklilik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı öncelikle Kastamonu Üniversitesi'nin herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören ve Kastamonulu olmayan öğrencilerin, eğitimleri sürecinde ve sonrasında Kastamonu'nun turistik açıdan çekim gücü oluşturan değerlerini tanıtma konusundaki istekliliklerini ortaya koymaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise bu bağlamda bir model önererek Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde eğitim programı oluşturup, Kastamonu'nun turistik çekiciliğini öğrencilere kuramsal ve uygulamalı olarak kazandırmaktır. Ayrıca bu bağlamda Kastamonu Turizm Gönüllüleri Topluluğu adı altında bir web sitesi oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü turizm elçisi olma eğilimlerini ölçmek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniğinden ve tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden biri olan kolayda, yargısal ve gönüllü örnekleme yönteminden faydalanılmıştır. Kullanılan anket tekniği ile belirlenen evrenden, 405 katılımcıya ulaşılmıştır. Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü turizm elçisi olma eğilimleri sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir paket program aracılığıyla çeşitli açılardan analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ile bağımsız iki grup arası fark testleri, frekans ve faktör analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda yedi farklı boyut elde edilmiştir. Bunlar; “tanıtıma destek”, “turizm olanakları”, “Kastamonu’nun olanakları”, “gönüllü turizm elçisi”, “bilgi sahibi olma”, “doğal ve kültürel miras” ve “Kastamonu’ya olan tutumdur”. Bağımsız iki grup arası fark testi sonucunda ise katılımcıların cinsiyet, yaş, program, okul türü ve sınıf değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Benzer şekilde Kastamonu Üniversitesini seçme nedenleri, daha önce bir yüksekokul programına devam edip etmedikleri, sürekli yaşanılan yer, kardeş sayısı, ebeveynlerin birliktelik durumları, katılımcıların eğitim sürecindeki giderlerini nasıl karşıladıkları, anne/babanın meslek durumu ve aylık geliri değişkenleri arasında da anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Son olarak elde edilen sonuçlar doğrultusunda sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Measuring the tendencies of Kastamonu University students to be volunteer tourism ambassador: A model proposal
Keywords: Gönüllü turizm elçiliği, Kastamonu turizm gönüllüleri topluluğu, Kastamonu