Kastamonu’nun Kırsal Kalkınma Sürecinde Küçükbaş Hayvancılığın Önemi Ve Sektörün Sorunlarının Çözümünde Kümelenmenin Uygulanabilirliği - KANDEMİR, Orhan (My University, 2024)
Kastamonu İli geniş meraları ve ormanlık alanları ile küçükbaş hayvancılığa uygun bir ilimizdir. Fakat küçükbaş hayvancılık, gerek köyden kente yönelen göç süreci, gerekse üretim ve pazarlama alanında üreticilerin karşılaştığı sorunlar nedeniyle ilde önemini kaybetmiştir. Oysaki küçükbaş hayvancılığın bölgede gelişmesi ile hem önemli bir milli servet olan meraların atıl kalması önlenecek hem de kırsal kalkınmanın sağlanmasıyla kırdan kente yönelen göç sürecinin önüne geçilmiş olacaktır. Küçükbaş hayvancılıkla ilgili karşılaşılan sorunların bir kısmı çoban bulamama, yüksek yem maliyetleri gibi üretim yönlü iken diğer bir kısmı ise ürünlerini düşük fiyatla satabilme, alıcıların borçlarını ödememesi gibi pazarlama yönlüdür. İlde daha çok küçük sürülerin yoğunlukla olması üretimde ortalama maliyetleri artırmaktadır. Oysaki üreticilerin kümelenme yoluyla ortak hareket edebilmesi sayesinde, çoban, yem maliyetleri gibi üretimle ilgili maliyetler düşürülebileceği gibi pazarlama konusunda da üreticilerin kümelenme yolu ile birlikte kuracağı bir satış reyonu ile ürünlerin doğrudan halka değerinde satılabilmesinin önü açılacaktır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Kastamonu İlinde kırsal kalkınmanın sağlanması için, küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarını tespit ederek, bu sorunların kümelenme yolu ile çözülebilme durumunu araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, nitel bir araştırma yöntemi olan görüşme yöntemi uygulanacaktır. İlde bulunan küçükbaş hayvan üreticileri ile görüşmeler yapılarak, üreticilerin sorunları ve bu sorunların çözümünde kümelenme uygulamasına bakış açıları hakkındaki görüşleri alınmaya çalışılacaktır.