Türkiye’de Bir Yaban Domuzunda Akciğer Kıl Kurdu Metastrongylus pudentodectus’un (Metastrongylidae: Nematoda) DNA Barkodlaması ve Filogenetik Karakterizasyonu - ATELGE, Mübeccel (Erciyes Universitesi, 2022)
Bu çalışmada Kastamonu’nun merkez ilçesinde bir yaban domuzunun nekropsi analizi sonucunda akciğerlerinde belirlenen ve morfolojik identifikasyonla Metastrongylus pudentodectus olarak teşhis edilen akciğer kıl kurtlarının mitokondrial DNA cytochrome oxidase subunit 1 (COX1) gen bölgesi moleküler olarak karakterize edilmiş ve filogenetik ilişkileri araştırılmıştır. DNA barkodlama analizlerine 10 adet M. pudontedectus izolatı dahil edilmiş olup genomik DNA izolasyonu sonrası COX1 gen bölgesi tasarlanan primerlerle çoğaltılmış ve sekans analizlerine tabii tutulmuştur. Sekans analizleri sonucu morfolojik tür konfirmasyonları sağlanmıştır. COX1 gen bölgesi sekans analizleri sonucunda aralarında %0.4 genetik farklılık belirlenen 2 haplotip belirlenmiştir. Filogenetik analizlerde her iki haplotipe ait izolatların GenBank veri tabanındaki referans ve çeşitli ülkelerden bildirilmiş M. pudendotectus izolatlarıyla birlikte monofiletik küme oluşturduğu belirlenmiştir. Metastrongylus pudendotectus izolatlarının ayrıca aynı soydaki M. apri ve M. salmi ile ortalama %10.8 ve %12.5, Dictyocaulus türleriyle ortalama %15.0 ve Syngamus trachea ile de %15.8 genetik farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye’de yaban domuzlarında enfeksiyona yol açan akciğer kıl kurdu M. pudendotectus için ilk filogenetik karakterizasyon verileri sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlar domuzlarda akciğer kıl kurtlarının moleküler epidemiyolojisine katkı sağlamıştır.
Keywords: Lungworm; Metastrongylus pudendotectus; mitochondrial DNA; phylogenetic characterization; Turkey; wild boar; Akciğer kıl kurdu; filogenetik karakterizasyon; Metastrongylus pudendotectus; Türkiye; yaban domuzu; 3. Good health