KAZAKİSTAN TURİZM SEKTÖRÜNÜN BÖLGE ÜLKELERİ İÇİNDEKİ REKABET GÜCÜ: ULAŞTIRMA ALTYAPISI İTİBARİYLE BİR DEĞERLENDİRME - MYRZABEKOVA, Maiya (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Günümüz dünyasında yüksek turizm potansiyeline sahip çoğu ülkenin iktisadi anlamda kalkınması ve ihtiyaç duyduğu döviz girdisini sağlaması için istihdam seviyesini, pazar payını ve ulusal anlamda elde ettiği gelirleri arttırılması gerekmektedir. Bundan dolayı birçok ülke uluslararası turizm sektöründe birbirleri ile amansız bir rekabet içerisine girmektedir. Ulusal rekabet gücü kavramının değişik boyutları çeşitli disiplinlerden pek çok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Ekonomi disiplini, rekabet kavramını uluslararası düzeyde ülkenin makroekonomik göstergeleri ışığında inceleme konusu yaparken, işletme disiplini, firma sektör ve ulusal düzeyde rekabetin uluslararası boyutu ile ilgilenmektedir. Bir başka ifadeyle iki farklı disiplin farklı analiz birimlerini inceleme konusu yaparak ulusal rekabet gücünü açıklamaya çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak, farklı disiplinler ulusal rekabet gücünün farklı dinamiklere bağlı olarak açıklamakta ve sonuca ilişkin farklı yorumlarda bulunabilmektedir. Bu çalışma hem ekonomi disiplini açısından hem de işletme disiplini açısından ulusal rekabet gücünün bağlı olduğu dinamikleri dikkate alarak, Kazakistan’ın, Avrasya bölge ülkeleri içindeki turizm sektörünün rekabet gücünü altyapı ve ulaştıma altyapısı çerçevesinde açıklamaya çalışmaktadır. Özellikle ülkelerin gelişmişlik durumlarının farklılığı ve bu gelişmişlik farklılığının bir sonucu olarak turizm sektörünün rekabet gücünü ulaştırma ve lojistik altyapıya ilişkin dinamiklerle açıklama gerekliliği önemlidir. Bu amaçla birincil ve ikinci veri kaynaklarından ede edilen veriler analiz edilerek mukayeseli olarak Kazakistan’ın rekabet gücü ortaya konulmaya çalışılmştır. Birincil veri kaynaklarının tasarımında Porter’in rekabet gücü analizi metodolojisi kullanılmıştır. Bu bağlamda devletin çeşitli kademelerinde ve turizm sektöründe görev yapan yetkili kişilerle mülakat yapılmıştır. Mülakat sonucunda elde edilen sonuçlar çalışmanın son bölümünde incelenmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Kazakistan, turizm, altyapı, ulaşım, teknoloji.