Kudsî hadislerde ihsan kavramı - Dönmez, Şeyma (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Tezimiz giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde tezin konusu ve amacı, yöntemi ve sınırlılıkları, kullanılan kaynaklar ve konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde hadis-i şerifin genel tanımı, konusu ve üslubu kısaca açıklanmış, İhsan eserindeki ana bağlam daha önceki çalışmalar ışığında açıklanmıştır. Birinci bölümde Allah’ın hangi konularda iyiliği emrettiği sorusuna cevap aranmıştır. İkinci bölümde terimin terminolojik anlamı üzerinde durulmuş ve ihsanın Kudsî hadis bağlamındaki anlamı değerlendirilmiştir. Tezimiz, İhsan şuuruyla hareket eden insanların hayatındaki psikolojik ve sosyolojik değişimler ve sünnet dindarlığı ile toplumun reformasyonu arasındaki ilişki üzerine şekillenmiştir.
The concept of the 'ihsan' in the hadīth qudsī
Keywords: Kudsî Hadis; İhsan; Hadis; Dindarlık