Parametrik ve Parametrik Olmayan Madde Tepki Kuramı Modellerinden Çeşitli Faktörlere Göre Elde Edilen Madde ve Yetenek Kestirimlerinin Karşılaştırılması - Mor Dirlik, Ezgi; Koç, Nizamettin (Elementary Education Online, 2019)
Bu arastirmada, Madde Tepki Kurami kapsaminda yer alan iki farkli yaklasim olan Parametrik Madde Tepki Kurami (PMTK) ve Parametrik Olmayan Madde Tepki Kurami (POMTK) modellerinden kestirilen madde ve yetenek parametrelerinin test uzunlugu, orneklem buyuklugu ve maddelerin psikometrik nitelikleri faktorlerine gore karsilastirilmasi amaclanmistir. Temel arastirma niteliginde olan arastirmanin verileri Uluslararasi Matematik ve Fen Egilimleri Arastirmasi’nin  (Trends of International Mathematics and Science-TIMSS) 2011 yilindaki uygulamasindan elde edilmistir. Cesitli kriterler dikkate alinarak olusturulan veri setinden calismanin amaclari ve incelemeye alinan faktorlerin kosullari gozetilerek 16 ayri veri seti olusturulmustur. Elde edilen sonuclar incelendiginde, her iki yaklasima gore farkli orneklem buyuklugunden kestirilen madde parametreleri arasinda yuksek duzeyde ve manidar bir uyum oldugu belirlenmistir. Test uzunlugu ve orneklem buyuklugu kosullarinin birlikte incelendigi veri setleri icin ise PMTK ve POMTK modellerinden kestirilen madde parametreleri arasinda yuksek duzeyde ve manidar iliskiler oldugu bulunmustur. Ozetle her iki yaklasima gore farkli kosullar altinda kestirilen madde ve yetenek parametreleri birbirleri ile yuksek duzeyde ve manidar iliskiler gostermistir. Boylelikle PMTK modellerinin varsayimlari veri setleri icin yeterli duzeyde karsilanmadiginda, incelenen kosullara uygun durumlarda POMTK yaklasiminin tercih edilebilecegi sonucuna ulasilmistir.