TÜRKİYE’DE KAMU HARCAMALARI VE DIŞA AÇIKLIK İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ: MEKÂNSAL PANEL VERİ ANALİZİ - TÜTÜNCÜ, Asiye; ÇİFÇİ, Rüya (Erciyes Universitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de il bazında 2004-2017 dönemi kapsamında dış ticaretin kamu harcamaları üzerindeki etkisini açıklamaktır. Çalışmada ayrıca mekânsal panel veri modelleri ile ihmal edilen mekânsal etkiler de dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda öncelikle klasik ve robust LM testleri ile mekânsal etkileşimin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada uygun mekânsal panel veri modelinin belirlenmesi amacıyla Mekânsal Durbin Modeli, Mekânsal Gecikme Modeli ve Mekânsal Hata Modeli’nden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda mekânsal etkinin varlığı altında telafi hipotezinin desteklendiğine ilişkin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar tespit edilmiştir.