Kastamonu Üniversitesi Kampüs Alanındaki Rosaceae Familyasına Ait Türlerin Polen Morfolojilerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Bitkilerin tanımlanması, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması türlerin bilinmesi ve korunması için büyük öneme sahiptir. Türlerin taksonomik değerlendirmesinde dış morfolojik özellikleri ve moleküler yapılarının yanı sıra polen morfolojik karakterleri büyük önem taşımaktadır. İnsanlardaki parmak izi gibi her tohumlu bitki taksonunun kendisine has polen yüzey morfolojisi, polen şekli ve büyüklüğü bulunmaktadır. Buda sistematikte türlerin sınıflandırmasında önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Rocacaeae familyasının Üniversite kampüsünde yayılış gösteren türlerinin polen morfolojisi Işık ve taramalı elektron mikroskobu ile çalışılacak, taksonlar birbiri ile karşılaştırılarak tartışılacaktır. Elde edilecek sonuçlar detaylı tanımlamalar ve polenlerin her açı ve pozisyondan görsellerinin yer aldığı bir atlas halinde raporlandırılacak ve böylece Çalışma sonuçları özellikle direkt polenden teşhisi gerektiren Aeropalinoloji, Melisopalinoloji ve Adli palinoloji çalışmaları için değerli bir görsel arşiv oluşturacaktır. Ayrıca kampus alanındaki bu familyaya ait çok sayıda farklı cinse ait türün polen morfolojik özelliklerinin karşılaştırılarak türlerin sistematik ayrımındaki katkısının ortaya konulması sağlanacaktır. Polen morfolojisi çalışılacak olan Rosaceae Familyasına ait bitki örnekleri Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumundan Kastamonu Üniversitesi Kampus alanından toplanmış ve teşhis edilmiş olan örnekler arasından tasnif edilerek alınacaktır. Örneklerden ışık mikroskobunda incelemek için Wodehuous yöntemi ile polen preparatları hazırlanacak ve analiz edilecektir. Örnekler Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Laboratuvarında Dijital Görüntüleme Sistemli Mikroskopta incelenecek ve mikrofotoğrafları çekilecektir. Sem çekimleri ise Altın/Paladyum ile kaplanarak yapılacaktır. Ölçümü yapılacak her polen karakteri için en az 30 farklı polenden görüntü alınacak, rapora konulmak üzere polenlerin farklı plan ve pozisyonlardan kaliteli fotoğrafları çekilecektir. Işık ve Elektron mikroskobu mikrofotoğraflarının tanımlanması ve değerlendirilmesinde palinoloji ile ilgili terminoloji ve literatürlerden yararlanılacaktır Çekilen polen fotoğrafları üzerinden Polenlerin; Polen şekli, simetrisi, polar eksen uzunluğu, ekvatoral çapı, amb çapı, kolpus uzunluğu ve genişliği, por uzunluğu ve genişliği ile yüzey ornamentasyonu gibi karakterlerinin ölçülmesi ve tanımlanması neticesinde polenlerin detaylı diskripsiyonları yapılacaktır. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması sonuçların öncelikle ulusal/uluslararası konferanslarda bildiri sunulması, sonrasında akademik dergilerde yayınlanması planlanmaktadır. Ayrıca çalışma sonuçları özellikle direkt polenden teşhis gerektiren Aeropalinoloji, Melisopalinoloji ve Adli palinoloji çalışmaları için değerli bir görsel arşiv oluşturacaktır. Projenin çıkması ve başarıyla devam ettirilmesi ile çalışmada yer alan yürütücü öğrencinin hem Lisans Bitirme Tezi hazırlanmış olacak hem de bilime bakışında derin etkiler oluşturarak hem lisansüstü eğitim başvurularında kendi fikirleriyle tez geliştirmelerine olanak sağlayacak hem de diğer öğrencilerin bilime olan meylini artıracaktır.
Fen Bilimleri