Y, Ce-Stabilize Zirkonya Seramik Nanokompozitlerin Sentezi, Yapısı Ve Sinterlenme Davranışları - ARİANPOUR, Farzin (My University, 2024)
Stabilize zirkonya seramikleri, termal, fiziksel ve mekanik özellikleri bakımından çok fazla kullanımı olan önemli seramik kompozitlerdir. Farklı metal katkı maddeleri normal olarak kübik zirkonya fazlarının stabilizasyonu için kullanılır. Bu araştırmada, zirkonya seramik kompozitlerinin özellikleri üzerine ceria ve yttria ilavesinin (ağırlıkça% 1-5) etkisi araştırılacaktır. Kompozit tozlar, zirkonyum alkooksit yoluyla sol jel yöntemi ile üretilecek ve ceria ve yittria bileşikleri asetat veya nitrat gibi katkılar yapılacaktır. Sentez tozları, farklı sıcaklıklarda ısıl işleme tabi tutulacak ve faz ve yapısal özellikleri incelenecektir. Tozlar daha sonra preslenip sinterlenecek ve doppant'ın etkisi incelenecek ve katkı maddesi olmadan standart numune ile karşılaştırılacaktır. Sinterlenmiş numuneler fiziksel, mekanik, faz ve mikroyapısal özellikler açısından incelenecektir. Bu araştırmanın temel amacı, sentezlenen kompozit tozların sinterleme davranışını ve yoğunlaştırma mekanizmasını farklı miktarlardaki katkı maddelerinin etkisini incelemektir. Stabilize zirkonya tozu seramik ve biyomedikal endüstrisinde çok fazla uygulama alanına sahip olduğundan, katkılı kompozitin yoğunlaştırma çalışması çok önemlidir. Nano boyutda katkılı zirkonya ve ceria ve yitriya ile sentezlenerek sinterleme sıcaklığının azaldığı ve mekanik özelliklerin arttığı düşünülmektedir. Toz sentezinden sonra, üretilen malzemeler tam yoğunluğa ulaşmak 2 için sinterlenecektir. Sentezlenen toz ve sinterlenmiş numune, fiziksel, mekanik, faz ve mikroyapısal incelemeler açısından karakterize edilecektir. Alkooksit öncüleri, kontrollü kimyasal process ve düşük sıcaklıkta sinterleme kullanılarak, yüksek oranda saf nano boyutlu kompozit tozlara ulaşmak ve ayrıca sinterlemeden sonra zirkonya nano yapılı kompozitlerin güçlendirmek mümkün olacağı beklenmektedir.