Tiran Ethem Bey Camisi Harim Duvarlarında Yer Alan Minyatür Üsluplu Resimler - Konak, Ruhi; Uçar, Metin (Usak University Journal of Social Sciences, 2015)
Duvar resimleri Osmanli’da minyatur sanatindan bati tarzi resme gecis surecinde onemli bir yere sahiptir. 18. yuzyil ikinci yarisindan itibaren Osmanli saraylarinda gorulen duvar resimleri kisa bir sure sonra Istanbul disindaki Osmanli cografyasina da yayilmis; sonraki surecte konaklarin, sadirvanlarin, turbelerin ve camilerin duvarlarina da uygulanmistir. Bu surecte, Arnavutluk’un baskenti Tiran’da yapilmis olan Ethem Bey Camisi suslemeleri ve duvar resimleri acisindan Balkanlardaki en onemli Osmanli eserinden birisidir. Caminin Son cemaat yeri ic ve dis duvar yuzeylerinde bati resim geleneginin Anadolu’daki orneklerini andiran duvar resimleri mevcuttur. Dis cephelerde yer alan resimlerin aksine harim duvarlarinda daha cok minyatur sanati ornekleri ile benzerlik gosteren resimler mevcuttur.  Iki farkli tarzda yapilmis olan bu duvar resimleri, 18. yuzyilinin son ceyreginde Osmanli resim (minyatur) sanatinin batililasma ve batililasmaya direnme cabalarinin birlikte izlenmesi acisindan onemlidir. Bu makale kapsaminda, Tiran Ethem Bey Camisi harim duvarlarinda yer alan resimler minyatur sanati bicim ozellikleri acisindan incelenecek ve Osmanli minyatur sanatinin kitap sayfalarinda sona eren macerasinin duvar yuzeylerinde surdurulmesi cabasinin izleri surulecektir.
Keywords: Arnavutluk; Duvar Resmi; Ethem Bey Camisi; Kalemişi; Minyatür