Bireylerin Kaygıları Covid-19 Salgınına Yönelik Algı ve Tutumlarını Etkiler mi? - KAÇAN, Havva; ÖZTÜRK, Ayfer; BAYRAM DEĞER, Vasfiye (Current Approaches in Psychiatry, 2021)
Bu çalışma pandemi sürecinde bireylerin anksiyete düzeyleri ile Covid-19 salgınına yönelik algı ve tutum düzeylerini saptamak, anksiyetenin Covid-19 salgınına yönelik algı ve tutum düzeylerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırma olup, Tesadüfi örnekleme yöntemiyle toplumda yaşayan 707 birey ile yapılmıştır. Veriler bireylerin tanımlayıcı özellikler ile Beck Anksiyete Ölçeği ve Covıd-19 Salgınına Yönelik Algı ve Tutumları Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Bireylerin anksiyete puan ortalamaları düşük bulunmuş olup, anksiyete düzeyleri ile nedenler algısı ve kaçınma davranışları arasında pozitif yönlü, hastalık algısı ile negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Multiple regresyon analizi sonuçlarına göre, anksiyete değişkeninin nedenler algısı ve kaçınma davranışları üzerinde pozitif yönlü yordayıcı etkisinin olduğu bulunmuştur. Koronavirüs Salgınına Yönelik Algı ve Tutum ölçeği ile anksiyete arasında güçlü ilişkiler gözlenmiştir. İnsanların COVID-19 salgınına yönelik algı ve tutumlarının psikososyal sorunlar ile ilişkisinin şiddeti ve doğasının iyi anlaşılması, olası sorunları önleyici sağlık politikala-rı geliştirmek için gereklidir. Dolayısıyla pandemiye yönelik algı ve tutumların değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçlar üzerinden anksiyete, depresyon veya kişiler arası ilişkiler açısından incelemeler yapılması gerek uygulama alanında gerekse teorik alanda faydalı olacaktır.
Keywords: Psychiatry; Society; Covid-19; anxiety; perception; attitude; society; covid-19; anxiety; perception; attitude; Psikiyatri; Biological Psychiatry; 3. Good health