Amasya Beyazıt il halk kütüphanesi’nde korunan 65 adet şemseli cilt süslemelerinin tezyini açıdan incelenmesi ve sanatsal üretimler - İmaç, Elif (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Kültür tarihimizde birçok eser üretilmiştir. Geçmişten kazandığımız bu eserlerin kütüphanelerde korunarak günümüze gelmesi ve tanıtılması oldukça önemlidir. Çünkü o devrin sanatçılarının zevk ve ruh dünyasının günümüz sanatı açısından ilham olması ile kültürümüzün devamlılığı sağlanır. Türkiye, el yazması eser bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Amasya Bayezıt İl Halk Kütüphanesinde de birçok el yazması eser korunmaktadır. Bu el yazması eserlerin incelenerek, bilim ve sanat camiasına sunmak günümüz Türk sanatının şekillenmesi ve gelecek sanat akımlarına ilham olma amacıyla büyük önem arz etmektedir. Çünkü geçmişini bilmeyen bir toplum geleceğini oluşturamaz. Bu açıdan yaklaştığımızda Amasya Bayezıt İl Halk Kütüphanesi’nde korunan el yazması eserler yerinde taranarak daha önce hiçbir çalışmaya konu edilmemiş 65 adet el yazması eserin cilt süslemeleri tez konusu kapsamında ele alınmıştır. Bu eserler motif, desen ve renk açısından incelenmiş ve eserlerin çizimleri yapılmıştır. Bu ciltlerin süslemelerinden yola çıkılarak sanatsal üretimler yapılmıştır. Böylece araştırmada incelenen eserlerin Türk cilt sanatı alanında kaynak oluşturulması hedeflenmiştir
Keywords: Amasya Bayezıt İl Halk Kütüphanesi, Şemse, Cilt Sanatı