Gökkale tarım işletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırların süt ve döl verimi özellikleri - Tankal, Mustafa (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalıĢma, Gökkale Tarım ĠĢletmesinde 2008-2017 yılları arasında doğup yetiĢtirilen ve 2010-2019 yılları arasında buzağılayan 1781 baĢ Siyah Alaca sığıra ait süt ve döl verim özelliklerine etkili bazı çevre faktörlerinin incelenmesi için yapılmıĢtır. Süt verimi özelliklerinden laktasyon süresi (LS), 305 gün süt verimi (305 GSV), ergin çağ verimi (ESV), gerçek süt verimi (GSV) ve kuruda kalma süresi (KKS), ait genel ortalamalar sırasıyla 357,46±1,32 gün, 9312,8±34,8 kg, 10077±35,9 kg, 10446,8±51,3 kg, 55,5±0,489 gün, olarak hesaplanmıĢtır. Döl verimi özelliklerinden servis periyodu (SP), tohumlama sayısı (TS) ve buzağılama yaĢı (BY), ait genel ortalamalar sırasıyla 147,58±1,33 gün, 2,5364±0,0255 adet, 37,399±0,26 ay olarak hesaplanmıĢtır. Ġncelenen özelliklere göre süt ve döl verimlerinin hepsinde buzağılama yılı etkileri çok önemli bulunmuĢtur (p<0,01), Süt verim özelliklerinden 305 GSV, ESV, GSV, KKS, laktasyon sırası bakımından etkileri çok önemli bulunmuĢtur (p<0,01), buzağılama mevsimi ise süt verim özelliklerinin hepsinde etkileri önemsiz bulunmuĢ ayrıca LS ise laktasyon sırasında etkisi önemsiz bulunmuĢtur. Döl verim özelliklerine bakıldığında ise TS de laktasyon sırası etkisi önemli bulunmuĢtur (p<0,05), BY de ise buzağılama mevsimi ve laktasyon sırası etkileri çok önemli bulunmuĢtur (p<0,01), SP, TS, buzağılama mevsimi bakımından etkileri önemsiz bulunmuĢtur, SP laktasyon sırası bakımından da etkisi önemsiz bulunmuĢtur.
Keywords: Siyah Alaca, Süt Verimi, Döl Verimi, Buzağılama Yılı, Buzağılama Mevsimi, Laktasyon Sırası