ŞİMŞEK, Aykut2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18739Yüksek kaliteli yiyecek ve içecek ürünleri, genel turizm ürününü ve turistlerin deneyimini geliştirirken, yerel olarak üretilen ürünlere yapılan turizm ile ilgili harcamalar da yerel işletmelerin sürdürülebilirliği için ekonomik teşvik sağlar. Çünkü yiyecek, turistlerin bir destinasyonun konaklama, manzara, tarihi değerler gibi özelliklerinin dışında çekicilik unsuru olarak algıladıkları bir özelliktir. Dolayısıyla turistik ürünün temel unsurudur. Turistler için sunulan yiyecek-içecek türlerinin turizm destinasyonlarının ekonomik, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliği için önemli etkileri olduğu, yerel kaynaklı ürünlere odaklanmanın da hem destinasyonlara hem de misafirlere fayda sağladığı kabul edilmektedir. Bu kapsamda deniz ürünleri de yöresel özellikler göstermesi sebebiyle önem kazanmaktadır. Çünkü deniz ürünleri ve deniz ürünleri avcılığı ekonomik değeriyle birlikte toplulukların mutfak kültürleri için önem taşımaktadır. Şehirleşme, harcanabilir gelirin artması, deniz ürünleri tüken orta sınıfın büyümesi gibi faktörler de deniz ürünlerine yönelik talebi arttırmaktadır. Özellikle balık ve balık ürünleri, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkeler için önem kazanmaktadır. Aktif bir şekilde ticari olarak balıkçılığın yapıldığı kıyı turizmi destinasyonlarında da deniz ürünleri odaklı rotaların geliştirilmesi hem gastro turistler için hem de ekonomik sürdürülebilirliğin arttırılarak deniz ürünlerinin korunması için oldukça etkilidir. Bu projede, Kastamonu ilinin deniz kenarındaki ilçelerinden olan Abana, İnebolu ve Cide’de deniz ürünlerine yönelik bir tur programının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda söz konusu ilçelerin içerisinde yer aldığı, birbirleriyle bağlantılı olacak şekilde bir rota çizilecektir. Tur programı içerisinde deniz ürünleri servisi yapan işletmeler, denizde balık tutma aktiviteleri, doğal ve tarihi alanların ziyaret edilmesi gibi faaliyetler yer alacaktır.Abana-İnebolu-Cide Kıyı Şeridinde Deniz Ürünleri Rotasının Oluşturulması Ve Turizme Kazandırılması