İtfaiyecilik Bölümü Öğrencilerinin Kardiyorespiratuvar Uygunluğu Açısından Vo2 Max (Maksimal Oksijen Tüketimi)Kapasitesinin Geliştirilmesi Ve Pulmoner-Fizyolojik Parametrelerin Değerlendirilmesi - ŞAHİN, Yaşar Nuri (My University, 2024)
İtfaiyeciler mesleğin gerekliliği nedeniyle fiziksel olarak zorlu faaliyetlerle karşı karşıyadır. Arama-kurtarma çalışmaları, yangına müdahale, trafik kazaları... Tüm bunlar ağır kişisel koruyucu ekipman giyerken gerçekleştirilir. İtfaiye personelinin de tüm bu görevleri yerine getirirken fiziksel olarak uygunluğu söz konusudur. Fiziksel uygunluğun sağlıkla ilgili bileşenleri kas gücü, kas dayanıklılığı, esneklik ve kardiyorespiratuvar dayanıklılıktır. Bir itfaiyecinin de mesleki görevlerini güvenli ve etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için nispeten yüksek düzeyde bir kardiyorespiratuvar uygunluğunun olması şarttır. Bu çalışma mesleki performans olarak, fiziksel hazırlığın sağlanması amacıyla, itfaiyecilik bölümü öğrencilerinin kardiyorespiratuvar sağlık yönünden pulmoner ve fizyolojik parametrelerinin (KAH,Spo2,FEV1/FVC.La, Hb,VO2 maks gibi), ölçülmesi değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada öğrencilerin egzersiz öncesi; boy, kilo, beden kitle indeksi, spirometri ile pulmoner fonksiyon testleri, fizyolojik parametreleri, tahmini Vo2max(maksimal oksijen tüketimi) değeri, kan laktat düzeyi, hemogram,KAH (kalp atım hızı)ölçümleri yapıldıktan sonra öğrenciler deney ve kontrol grubu olarak ayrılacaktır. Deney grubundaki öğrenciler;8 haftalık periyod diliminde kardiyorespiratuvar kapasiteyi arttırmak amaçlı egzersiz ve koşu antrenmanlarına tabi tutulup belirli aralılarla mekik testi ,spirometri ile solunum fonksiyon testi ve diğer fizyolojik parametrelerin ölçümleri tekrarlanacaktır. Kontrol grubundaki öğrenciler ise müfredat içerisindeki beden sağlığı ile ilgili fiziksel aktiviteleri gerçekleştireceklerdir. Ölçümler aynı ortam koşulları sağlanarak (deniz seviyesi, ısı, nem ) gerçekleştirilecektir. Değerlendirmeler sonucunda itfaiyecilik bölümü öğrencilerinin mesleğe fiziksel uygunluğu açısından pulmoner fonksiyon testleri submaksimal Vo2 değeri ve diğer fizyolojik parametreler incelenerek bu süreçteki gelişimi değerlendirilmiş olacak ve itfaiyecilik bölümü için kardiyorespiratuvar uygunluk yönünden egzersiz ve antrenmanların önemi vurgulanmış olacaktır. Bu çalışmada yurt dışındaki itfaiyeciler için düzenli olarak yapılan sağlık ve fitness ölçümleri ile sağlanan başarıyı ülkemizde de yapılmasını sağlayarak itfaiyecilerin meslek hastalığı, kaza ve ölüm oranlarını azaltma yönünde kazanımlar sağlanmış olacaktır.