Poliüretan Tabanlı Piezorezistif Sensörlerin Üretilmesi Ve Karakterizasyonu - ÖZTÜRK, Özgür (My University, 2024)
Basınç sensörleri her türlü fiziki kuvvet ve basınç değişimini algılayan ve bu değişimi elektriksel sinyale çeviren elemanlardır. Bu sensörlerde uygulanan basıncı ölçmek için piezorezistif sensör teknolojisinden faydalanılmaktadır. Piezorezistif basınç sensörlerinde basınca duyarlı iletken malzemeler kullanılarak direnç değişimi esasına göre çalışır. Poliüretan, piezo özellik gösteren polimerler içerisinde oldukça fazla çalışılmaktadır. Poliüretan içerisine piezeoelektrik özellikleri arttırmak için benzoik asit ve iletkenliği arttırmak için aktif karbon eklenerek, piezorezistif sensörler üretilecektir. Morfolojik incelemeleri için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) analizleri, fourier dönüşümlü infrared spektroskopi (FTIR), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), termogravimetrik (TGA) analizlerinden faydalanılarak karakterize edilecektir. Elektromekanik testler ile piezorezistif sensörlerin basıncı algılama hassassiyeti ve yorulma testleri gerçekleştirilecektir.