Farklı yaşlardaki kızılçam plantasyon sahalarında topraktaki karbon miktarının değişimi - Tokur, Özge (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalıĢmada, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, Sinop ĠĢletme Müdürlüğü, Gerze ĠĢletme ġefliği alanı içerisinde saf kızılçam meĢcerelerinde benzer koĢullar altındaki farklı yaĢ grupları ile açıklık alan özelliğindeki belirlenen alanlardan topraktaki karbon miktarının değiĢimi ortaya konulmuĢtur. ÇalıĢma sonucunda farklı çağ sınıflarında üst toprak katmanı (0-10cm) için ortalama karbon miktarına ait değerler a çağ sınıfı için 62,18 ton/ha, b çağ sınıfı için 61,63 ton/ha, c çağ sınıfı için 71.42 ton/ha ve kontrol parseli için ise 56,4 ton/ha bulunmuĢtur. Üst toprak katmanlarından (0-10cm) alınan toprak örnekleri karbon miktarı bakımından değerlendirildiğinde; ortalama karbon miktarı değerinin açıklık alanda daha yüksek, organik madde miktarının ormanlık alanlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Farklı çağ sınıflarında alt toprak katmanı (10-20cm) için ortalama karbon miktarına ait değerler a çağ sınıfı için 64,55 ton/ha b çağ sınıfı için 66,21 ton/ha c çağ sınıfı için 72,67 ton/ha ve kontrol parseli için ise 52,69 ton/ha bulunmuĢtur. Alt toprak katmanlarından (10-20cm) alınan örnekleri karbon miktarı bakımından değerlendirildiğinde; ortalama karbon miktarı değerlerinin açıklık alanlarda daha düĢük, organik madde miktarının ormanlık alanlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir.
Variation in the soil at different ages of the red pi̇ne plantation area