FAZIL BAYRAKTAR’IN ESERLERĠNDE HALK KÜLTÜRÜ UNSURLARI - CALAY, Perihan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada günümüz şair ve yazarlarının önemli simalarından biri olan Fâzıl Bayraktar‟ın bütün eserleri, gazete ve dergilerde yayımlanan tüm yazıları halk kültürü açısından incelenmiştir. Fâzıl Bayraktar, Anadolu‟nun önemli Türk kültür başkentlerinden birisi olan Kastamonu‟nun yetiştirdiği önemli şair, hikâyeci ve araştırmacılardan birisidir. Yazarın çocukluğu; Türk adetlerinin, gelenek ve göreneklerinin canlı şekilde yaşandığı bir ortamda geçmiştir. Fâzıl Bayraktar, askerlik mesleği sebebi ile Anadolu‟yu bir uçtan bir uca gezmiştir. Yazar; yaşadığı, gezip gözlemlediği Anadolu coğrafyası ve Anadolu insanı ile iç içe bulunmuştur. Bayraktar, hikâyelerinde yaşadığı dönemin sosyal meselelerine yer vermiş, Anadolu insanının önemli sorunlarını ele almıştır. Fâzıl Bayraktar, farklı türlerde eserler yayımlayan çok yönlü bir yazardır. Yazar, yayımladığı birçok şiir, mektup, röportaj, gazete yazısı gibi eserlerin yanı sıra altmışa yakın hikâye yazarak günümüz hikâyecileri arasındaki yerini almıştır. Yazar, eserlerinde halk kültürüne duyduğu merakla birçok folklor unsuruna bilinçli olarak yer vermiştir. Bu yönüyle yazarın eserleri birer folklor malzemesi niteliğindedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; Fâzıl Bayraktar‟ın hayatı ve eserlerinin tanıtımı yer almaktadır, ikinci bölümde; Cumhuriyet Dönemi hikâyeciliği ile Fâzıl Bayraktar‟ın hikâyelerinin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir, üçüncü bölümde; yazarın hikâyelerinde tespit edilen halk bilimi ve halk edebiyatına ait unsurlar açıklamaları ve örnekleri verilerek tasnif edilmiştir.
Keywords: Kültür, Halk Bilimi, Şair, Yazar