Fevziye ALSAÇ "Masal Kahramanlarının Tip Çözümlemesi" adlı kitabı tanıtım yazısı. - Calay, Perihan (Cocuk ve Genclik Edebiyati Yazarlari Dernegi, 2024)
Bu yazıda Fevziye Alsaç’ın “Masal Kahramanlarının Tip Çözümlemesi” adlı kitabının tanıtımı yapılmıştır. Kitap, 2020 yılında basılmış olup 365 sayfadır. Fevziye Alsaç, son dönemde masallarla ilgili çalışma yapan isimlerden birisidir. Alsaç’ın 2017 yılında tamamladığı Anadolu Masallarında Yapı, Tema ve Masal Kahramanlarının Tip Tahlili adlı doktora tezi masalla ilgili yapılacak olan çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından önem arz etmektedir. Tanıtımını yapacağımız bu eser de Fevziye Alsaç’ın Anadolu Masallarını Yapı, Tema ve Masal Kahramanlarının Tip Tahlili adlı doktora çalışmasının üçüncü bölümünün genişletilmiş ve yeniden gözden geçirilmiş halidir. Bu eserin de masallarla ilgili yapılacak tip tahlili çalışmalarında başvurulacak önemli kaynaklar arasında yer alacağı muhakkaktır. Eser sunuş, ön söz, giriş, iki bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Keywords: Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi; masal; tip; tahlil; Turkish Folklore in the Türkiye Field