Veri Madenciliği ve Hemşirelik - Özel, Filiz (Saglik Akademisi Kastamonu, 2024)
Günümüzde dijital ortamda verilerin artmasıyla birlikte veri madenciliği ortaya çıkmıştır. Veri madenciliği yönteminde toplanan veriler temizlenip, işlenerek analiz edilir. Veri madenciliği algoritmaları tanımlayıcı ve tahmine dayalı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Veri madenciliği yöntemlerini gerçekleştirmek için ticari ya da açık kaynak kodlu yazılımlar şeklinde birçok yazılım kullanılmaktadır. Veri madenciliği birçok verinin toplandığı çoğu alanda olduğu gibi sağlık alanında da kullanılabilmektedir. Literatür incelendiğinde yeni bir disiplin olan veri madenciliğine ilişkin hemşirelik alanında araştırmalarının ülkemizde yetersiz olduğu görülmüştür. Özellikle hemşirelik bakım planlarına yönelik çevrimiçi veri toplanması, saklanması ve işlenmesinde sorunlar yaşandığı görülmüştür. Tüm bunlardan yola çıkılarak, bu derlemede veri madenciliği, sağlık ve hemşireliğe yönelik araştırmalar üzerinde durulmuştur.
Keywords: hemşirelik; veri madenciliği; veri ambarı; Nursing; Hemşirelik; nursing; data mining; data warehouse