Linum usitatissimum, Lepidium sativum ve Vitis vinifera soğuk pres yağlarının antimikrobial aktivitelerinin incelenmesi - Akwieten, Hana Ealoma (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, bazı şifalı bitkilerden soğuk pres yöntemi ile elde edilen aromatik yağların mikroorganizmalara olan etkisi ile kimyasal içerikleri GC-MS kullanirak incelenmiştir. Keten tohumu, Tere tohumu ve Üzüm çekirdegi bitkisinden soğuk pres yontemi ile elde edilmistir. Daha sonra, çalismada Gram pozitif; Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Klebsella subtilis, Bacillus subtilis bakterilerine ve Gram negatif; Salmonella typhimurium, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enterocolitis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens bakterilerine ve Candida albicans mantarına karşı antimkrobiyal etki testleri yapilmistir. Ayrica elde edilen bu aromatik yağların kimyasal icerikleri GCMS kullanılarak incelenmiştir
Antimicrobial activity of cold pressing oil of Linum usitatissimum, Lepidium sativum and Vitis vinifera
Keywords: Keten tohumu, tere tohumu, üzüm çekirdegi antimikrobiyal etki, GC-MS