Yaylacık Araştırma Ormanı'nda farklı meşcere çağlarındaki saf kayın (Fagus orientalis Lipsky.) meşcerelerinde toprakta tutulan karbon miktarlarının belirlenmesi - Çetiner, Murat (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu çalışmada, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yaylacık Araştırma Ormanı Mühendisliği alanı içerisinde saf kayın meşcerelerinde farklı meşcere kuruluşlarındaki alanlarda topraktaki karbon miktarının değişimi ortaya konulmuştur. Çalışmada araştırma alanında tespit edilen her bir meşcere kuruluşundaki 4 deneme alanından 4 farklı toprak derinlik kademesinden (0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm ve 30-40 cm) toprak silindir örnekleri alınmıştır. Çalışma sonucunda farklı meşcere kuruluşlarından (a, b, c, d çağı ve bozuk meşcere) alınan toprak örneklerine ait analiz sonuçlarına göre; toprakların organik madde, karbon oranı ve karbon miktarı değerlerinin toprakta üst katmandan alt katmanlara doğru gidildikçe azaldığı, hacim ağırlığı değerlerinin ise alt katmanlara ait topraklarda artış gösterdikleri belirlenmiştir. Araştırma alanında bozuk meşcere kuruluşlarına ait topraklarda ortalama karbon miktarı değerlerinin en yüksek değerleri aldıkları, buna karşın (a) meşcere kuruluşuna ait topraklardaki ortalama karbon miktarlarının ise en düşük değerleri aldıkları belirlenmiştir. (b) meşcere kuruluşuna ait toprakların ortalama karbon değerlerinin ise nispeten diğer meşcere kuruluşlarına (a, c ve d) ait topraklardan daha yüksek oldukları tespit edilmiştir.
Determination of carbon amount in soil at the different age pure beech (Fagus orientalis Lipsky.) stands in the Yaylacik Research Beech Forest