Rekreasyonel alanlarda toprak sıkışmasının bazı toprak özelliklerine etkisi - Abokdar, Khalid Mohamed M (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Kırsal rekreasyonel yerler, günümüzde insanların rekreasyon ihtiyaçlarını karşılayan en önemli yerlerden biridir. Günümüzde insan yerleşimlerinin kırsaldan kentsele doğru hızlı değişim göstermesi sonucu kentlerde meydana gelen nüfus artışı ve hızlı kentleşme, insanların kentlerin fiziki ve psikolojik açıdan baskısı altında bulunmasına yol açmaktadır. Bu da insanların bu alanlarda orman yüzey topraklarının sıkışmasına neden olabilmektedir. Sıkışan topraklar, toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle, sunulan bu tezde, Kastamonu ili şehir merkezine yaklaşık 8 km ve 12 km uzaklıklarda bulunan Açık Maslak ve Kadıdağı mesire yerleri ile yakın komşu ormanlık alanlarda çalışılarak, toprak sıkışmasının toprak özellikleri üzerine olası etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Açık Maslak ve Kadıdağı mesire alanların park ve yol noktalarındaki toprakların penetrasyon direnci ve hacim ağırlığı oldukça yüksek iken, organik madde ve permeabilite değerleri düşük bulunmuştur. Piknik yeri, kontrol, park ile yol alanlarındaki toprak özellikleri üzerinde toprak sıkışmasının olumsuz etkisi vardır. Ayrıca Kadıdağı kontrol alanda organik madde miktarı (%20,17) ve permeabilite (52,2 cm/saat) oldukça yüksek bulunmuştur. Park ve yol üzerinde yoğun ziyaretçilerin faaliyetleri ile toprak önemli ölçüde sıkıştırılmıştır. Böylece bu alanların toprak özellikleri rekreasyonel baskıdan olumsuz etkilenmiştir. Sonuç olarak rekreasyon alanlardaki toprak özelliklerinin yanı sıra ağacın fizyolojik özelliklerinin çalışılması gerekmektedir. Ayrıca ziyaretçi kullanım mevsimleri arasındaki eğilimleri tespit etmek için daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulması ve toprak özelliklerinin veya sıkışmanın yıldan yıla artıp azalmadığı daha detaylı çalışmalar yapılmalıdır.
Effect of soil compaction on soil properties in ‎recreational area
Keywords: Toprak penetrasyon direnci, toprak özellikleri, Kadıdağı, Açık Maslak, Kastamonu