Devrekânili Muhammed Nuri Divanı'nda sıfat fiil ekleri - Oktay, Nagihan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Çalışmamız 19. asrın ikinci yarısına ait olduğunu tespit ettiğimiz Devrekânili Muhammed Nûrî’nin eserlerindeki sıfat fiil eklerinin incelenmesi ile ilgilidir. Eserin dil özellikleri, Kastamonu ağız özellikleri, son dönem Türk kültürü ve Kastamonu kültürünü ele alması açısından Türk Dili ve Edebiyatı ve Halkbilim çalışmalarına da yardımcı olabilecek bir eserdir. Eserin bu özelliklerinden dolayı ve daha önce çevirisi yapılmamış bir eser olması sebebiyle sıfat fiil konusunu Devrekânili Muhammed Nûrî Divanı’nda yapmaya karar verdik. Önce Divan’daki şiirlerin transkripsiyonunu yaparak daha sonra transkripsiyonlu metin üzerinden inceleme yaptık. Çalışma giriş, Devrekânili Muhammed Nûrî’nin Hayatı ve Yaşadığı Dönem Özellikleri, Sıfat fiilin tanımı ve sıfat fiil hakkında bilgi, Devrekânili Muhammed Nûrî Divanı’nda Sıfat Fiil Ekleri, Transkripsiyonlu Metin, Sonuç, İnceleme, İmla Hatası Yapılan Kelimelerin Lügati ve Ekler Dizini bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Devrekânili Muhammed Nûrî ve yaşadığı dönem hakkında bilgi verilecek, ikinci bölümünde ise sıfat, sıfat fiil ve araştırmacıların sıfat- fiil hakkındaki görüşleri anlatılacaktır.Bu tanımlardan ve görüşlerden hareketle sıfat fiiller hakkındaki kanaatimiz dile getirilecektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Devrekânili Muhammed Nûrî’nin eserlerindeki sıfat fiil fonksiyonları tespit edilecek; ana ve alt fonksiyon olarak kategorize edilecektir. Çalışmamız; sonuç, eserdeki ünlü ve ünsüz değişimlerinin incelemesi, imla hatası yapılan kelimelerin lügati ve ekler dizini ile sona erecektir.
Keywords: Devrekânili Muhammed Nûrî, Sıfat-Fiil, Partisip, Beyit, Şiir, Dil, Fonksiyon, Tanzimat