ORTAOKUL 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİ HAYVANLARLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLERİN ÖĞRETİMİNDE OYUNCAK DESTEKLİ ÖĞRETİMİN BAŞARIYA ETKİSİ - HÜNAL, Seda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Ortaokul 5. sınıf fen bilimleri dersi ‘Canlıların Sınıflandırılması’ ünitesinde oyuncaklı öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına, derse ilgilerine, motivasyonlarına ve akran iletişimlerine olan etkisini ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ağrı ili Patnos ilçesindeki öğrenciler, araştırmanın örneklemini Ağrı ili Patnos ilçesi köy ortaokulundaki 5. sınıf ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada hem nicel hem de nitel desen kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın nicel bölümünde deneysel desen, nitel bölümünde yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Deneysel yöntemde yansız seçim sonucunda oluşturulan 26' şar öğrencinin bulunduğu iki gruba araştırma verilerini toplamak amaçlı başarı testi, deney öncesinde öntest olarak uygulanmıştır. Deney grubu öğrencilerine oyuncaklı öğretim, kontrol grubu öğrencilerine geleneksel öğretim uygulanması sonucunda başarı testi her iki gruba sontest olarak uygulanmıştır. Nitel olarak öğrencinin derse olan ilgisi, odaklanması, akran iletişimi ve motivasyonu görüşme formları ile değerlendirilmiştir. Başarı testi; doğru- yanlış cümle tespiti, boşluk doldurma, tablo doldurma, klasik soru, dört seçenekli çoktan seçmeli otuz soru olmak üzere toplam beş bölümden oluşmuştur. Doğru-yanlış sorularında deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark görülmezken diğer soru gruplarında deney grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür. Elde edilen nicel verilerin analizinde istatiksel yöntemlerden SPSS programı kullanılarak bağımsız ttesti yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Sonuç olarak oyuncaklı fen öğretimi öğrencilerin akademik başarısını arttırmış, derse ilgi ve motivasyonlarını arttırmış, akran iletişimlerini güçlendirmiş ve ders ortamını olumlu yönde etkilemiştir.
Keywords: Oyuncaklı fen öğretimi, oyuncak, omurgalı-omurgasız hayvanlar, ders materyali, yeni öğretim yöntemi