Çörek Otu (Nigella Sativa) Ve Kaparinin (Capparis Spinosa) Alabalığın (Oncorhynchus Mykiss) Bağışıklık Yanıtı Üzerine Etkileri - Bilen, Soner (My University, 2024)
Çalışmada çörek otu (Nigella sativa) ve kaparinin (Capparis spinosa) alabalıkların immun sisteminde meydana getireceği değişimler ve Flexybacter columnaris hastalığına karşı etkinliği incelenecektir. Çörek otu ve kapari bitkileri Kastamonu ilindeki aktarlardan temin edilecektir. Çörek otu ve kapari bitkilerinin sulu özütleri çıkartılacaktır. Çıkarılan özütler ticari yemin içerisine % 0,5 ve % 1 oranında katılacaktır. Balıklar hazırlanan bu yemlerle 30 gün boyunca doyana kadar üç tekerrürlü olarak beslenecektir. Çalışmanın sonunda balıkların kaudal venasından steril enjektör ile kan örnekleri alınacak ve bu örnekler heparin içeren kan tüplerinin içine konulacaktır. Alınan kan örneklerinden, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit seviyeleri ve total protein seviyesi, eritrositlerin ortalama korpüskül hacimleri, hemoglobin ortalama korpüskül seviyesi, hemoglobin ortalama korpüskül konsantrasyonu belirlenecektir. Bağışıklık sisteminde meydan gelen değişimler, respiratory burst aktivitesi, fagozitik aktivite ve lizozim aktivitesi belirlenerek tespit edilecektir. Hastalık yapıcı Flexybacter columnaris ticari firmalardan edilecektir. Balıklar LD50 dozu belirlenen Flexybacter columnaris ile enfekte edilecektir. Enfekte edilen balıkların yaşama oranları iki hafta boyunca kayıt edilerek çalışmada kullanılan bitkilerin bu hastalıklara karşı etkinliği belirlenecektir. Anahtar Kelimeler: İmmunostimulant, Gökkuşağı Alabalığı, Çörek Otu, Kapari, Flexybacter columnaris.