Geridönüşüm agregası kullanılan polipropilen lif takviyeli beton yolların özellikleri - Eshtewı, Samı Salem Taher (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Doğal kaynaklarımız nüfusun hızlı artışı ve bilinçsiz tüketimlerimiz doğrultusunda her gün azalmaktadır. Kaynakların azalması bakımından inşaat sektörü de en çok etkilenen alanlardandır. Diğer sektörler gibi inşaat sektörü de kaynakların dikkatli kullanımı ve alternatif çözümlere yönelmiştir. Alternatif çözümlerin başında en öncelikli konu geri dönüşümdür. Dünya çapında depremler, restorasyon ve yıkım çalışmaları katı atıkların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çevreye oluşturdukları zarar çok büyüktür. Ülkemiz enerji tasarrufu ve çevreyi korumaya yönelik olarak geliştirilen sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte, geri dönüştürülmüş agreganın beton sektöründe yeniden kullanımını ve kullanım oranını artırdığı bilinmektedir. Geri dönüşüm agreganın tekrar kullanılması çevreye olan zararın ve kirliliğin azaltılacağı gibi iş, zaman ve enerji tasarrufu da sağlamaktadır. Atıkların beton yollar üzerinde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, doğal agrega ile üretilen geleneksel betonda kullanılan agrega, geri dönüşüm agregaları ile %0, %25 ve %50 oranlarında yer değiştirilerek beton numuneler üretilmiştir. Betonun fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek ve incelemek amacıyla mineral katkı olarak uçucu kül %0, %25 oranında çimento ile yer değiştirilerek ve hacimce %0, %3, %6 oranında polipropilen lifli ve lifsiz beton karışımları üretilmiştir. Uçucu kül kullanımı işlenebilirliği artırmış ve ilerleyen yaş dayanımlarında artışa neden olmuştur. %25 ve üzeri geri dönüşüm agrega kullanımı dayanımların artmasına, uçucu kül ile birlikte kullanımıyla gözeneklerin azalmasına, donma ve çözülmeye karşı dayanımları artırdığı bulunmuştur. Polipropilen lif kullanımının dayanımın düşmesine, yüzey aşınmasının artmasına neden olduğu gözlemlenmiştir. Özetlenen bilgiler ışığında, geri dönüştürülmüş agrega ile uçucu kül ve polipropilen lif kullanılarak deneysel çalışma yapılmıştır. Beton yollar üzerinde kullanılabilirliği açısından karışımlar üzerinde fiziksel ve mekanik deneyler araştırılmıştır.
Keywords: Beton yollar, geri dönüşüm agrega, uçucu kül, polipropilen lif, sürdürülebilirlik