I. Dünya Savaşı'ndan sonra Kastamonu ve çevresinin asayiş durumu (1918-1923) - Koç, Muharrem (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
Kastamonu ve çevresinde asayişin genel durumu ve asayiş sorunlarının değerlendirilmesidir. Bu çalışmada asayiş sorunlarının hangi nedenlerden kaynaklandığını ve bu sorunların toplum üzerindeki etkisini ve bu sorunların hangi dönemleri kapsadığı anlatılmaya çalışılmıştır.1918 tarihinde Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla birlikte, Mütareke hükümlerine dayanarak İtilâf Devletleri Anadolu'yu işgale başlamışlardır. Bu işgaller sonucunda hem yerli halk, hem de azınlıklar tarafından çıkarılan birtakım isyanlar baş göstermeye başlamıştır. Bu çerçevede bahse konu dönemde Kastamonu'nun içinde bulunduğu genel durum hakkında bilgi verildikten sonra, Kastamonu ve çevresinde görülen asayiş sorunlarının genel nedenleri ile devletin almış olduğu önlemler konusunda tespitlerde bulunulmaya çalışılmıştır.
In the term after the I. World War the general situation of safety in Kastamonu and its around