KOBİ'lerin sosyal medyaya yönelik algılarının incelenmesi: Kastamonu ilinde bir araştırma - Kütahyalı, Dilber Nilay (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
KOBİ'lerin sosyal medyaya yönelik algılarının incelenmesi ile sosyal medya kullanma/kullanmama nedenlerini, tespit etmek amacı ile gerçekleştirilen araştırmaya Kastamonu ve ilçelerinde 10 ve üzerinde çalışanı bulunan 175 KOBİ katılmıştır. 175 KOBİ'den 112'si aktif olarak pazarlama stratejilerinde sosyal medyayı kullanmaktadır. Araştırmaya katılan KOBİ'lerin 37'si hizmet sektöründe, 33'ü imalat sektöründe ve geri kalan 105'i de ticaret sektöründe faaliyet göstermektedir. KOBİ'lerin sosyal medyaya yönelik algılarının incelenmesinde satış ve maliyet faktörü ile iletişim ve paylaşım faktörleri ortaya çıkmıştır. Satış ve maliyet faktörü ile demografik değişkenlerden KOBİ temsilcilerinin eğitim düzeyleri, KOBİ'lerin faaliyet süreleri, sektör grupları ve sosyal medya kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı şekilde iletişim ve paylaşım faktörü ile demografik değişkenlerden KOBİ temsilcilerinin eğitim düzeyleri, KOBİ'lerin faaliyet süreleri, yer aldıkları sektör grupları ve sosyal medya kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmada KOBİ'lerin sosyal medya kullanımı konusunda bilgi sahibi olduğu fakat sosyal medyanın pazarlama stratejilerinde ki öneminin yeterince farkında olmadıkları ortaya çıkmıştır. Araştırma verileri 2016 yılı Ağustos ve Eylül aylarında araştırmacı tarafından KOBİ'lerle yüz yüze görüşülerek yapılan anket aracılığı ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS Programı ile analiz edilmiştir. Verilere frekans analizi, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve Tek Yönlü Anova testleri uygulanmıştır.
The examination of the perceptions of SMEs towards social media: A research in the province of Kastamonu