Coğrafya ve Dış Politika - Kenar Kuşak Teorisi - Üçtepe, Esra (Adem Yavuz SÖNMEZ, 2021)
Devletlerin kendi sınırları dâhilinde uluslararası sistemdeki politik davranışları güvenlik gereksiniminin anlaşılması ile geleceğe yönelik tahminlerde bulunma ihtiyacının coğrafi unsurlar aracılığıyla açıklanmaya çalışılması Jeopolitik dediğimiz kavramı ortaya çıkarmıştır. 20. Yüzyılın ilk yarısında bilimsel anlamda temelleri atılan ve araştırma ilkeleri belirlenen bu kavram günümüze kadar varlığını ve etkisini sürdürerek devletler arası ilişkilerde önemli yer edinmeye devam etmektedir.
Keywords: coğrafya; dış politika; Kenar Kuşak Teorisi; güvenlik; International Relations; Uluslararası İlişkiler