Rijit Zemin Üzerine Oturan Öngerilmeli Bir Plakadaki Zamanla Harmonik Gerilme Alan Problemi - Daşdemir, Ahmet (My University, 2024)
Bu çalışmada, Öngerilmeli cisimlerde üç-boyutlu doğrusallaştırılmış elastik dalga teorisinin temel prensiplerine göre rijit zemin üzerine oturmuş üst yüzeyinin orta noktasına dik zamanla harmonik noktasal bir yükün etkisi altında olan öngerilmeli bir plakadaki gerilme alan problemi inceleniyor. İlk olarak, rijit zemin üzerinde duran plakanın zorlanmış titreşimine karşılık gelen sınır-değer probleminin matematiksel modeli oluşturulacaktır. Daha sonra matematiksel modellemeden elde edilen hareket denklemleri göz önüne alınarak analitik çözümü olmayan bu denklemlerin yaklaşık çözümü elde edilecektir. Öte yandan, cisimdeki başlangıç gerilmesinin şiddeti ve boyutsuz frekansın etkisi gibi probleme önemli katkılar sunan parametrelerin etkileri araştırılacaktır.