Öğütülmüş pomzanın kendiliğinden yerleşen beton özelliklerine etkileri - Bargoth, Mohamed Ali Salim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Son yıllarda, farklı ve yeni tip yapıların inşasında beton endüstrisi önemli gelişmeler kaydetmiş, yeni beton türleri, yüksek basınç ve durabilitenin yanında, döküm ve vibrasyon aşamasında kalifiye iş gücüne olan gereksinimi azaltmış, ayrıca daha sürdürülebilir bir geleceğe duyulan gereksinim, kendiliğinden yerleşen betonun (KYB) kullanımını 20 yılda arttırmıştır. Bu çalışmada, hem mineral katkıların hem de farklı kür koşullarının KYB özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Üç tip mineral katkı, uçucu kül (FA), öğütülmüş granül yüksek fırın cürufu (GGBFS), öğütülmüş pomza tozu (PT) farklı oranlarda bağlayıcı olarak kullanılarak on karışım hazırlanmıştır. KYB numunelerinin basınç dayanımı ve ultrasonik geçiş hızını (UPV) değerlendirmek için numuneler 3, 7, 28 ve 90 gün süreyle su, laboratuvar ve membran kürü koşullarında bekletilmiştir. Membran kürünün, yüksek oranda UK-YFC-PT içeren KYB numunelerinin 28 ve 90 günlük basınç dayanımları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Uçucu kül, yüksek fırın cürufu, öğütülmüş pomza tozu, kendinden yerleşen beton, kür koşulları