DİETİL NİTOFENIL FOSFAT VE ASETOKSİDEN TÜREVLERĠNĠN PARAOKSONAZİ İÇİN QSAR ÇALIŞMASI - LAWAR, Mustafa Mohamed Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Son zamanlarda, biyomedikal bilimle ilgili birçok literatürde, yüksek konsantrasyonlardaki homosisteinin düĢürülmesi ile ilgili çok sayıda çalıĢma olup bunların bazıları Paraoksonaz1 ile ilgilidir. Bu çalıĢma homosistein metabolitlerinden birini (homosistein tiyoklaktonu) katalize edebilen paraoksonaz' ı aktive edebilen bileĢikler olarak bazı dietil p-nitrofenil fosfat ve asetoksi türevlerini incelemeyi amaçlamaktadır. QSAR, Moleküler doking ve pKa hesaplamaları bu çalıĢmada kullanılan yöntemlerdir. Bu hesaplamaların bir kısmı B3LYP CBS teorisi düzeyinde gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu hesaplamaların bir kısmı Gaussian-09 serisi programı kullanılarak B3LYP / 6-311 teori düzeyinde, bir kısmı da Komple Temel Set-Q (CBS-Q) düzeylerinde gerçekleĢtirilmiĢtir. PKa çalıĢmaları için CBS-Q metodu kullanılmıĢtır. SALFORD Predictive Modeler 8.0 ve SPSS 20.0 programı ile sırasıyla CART Karar Ağacı öğrenmesi metodu ve Yapay Sinir Ağları (ANNs) metodu istatistiksel very analizi için kullanılmıĢtır. Sonuçlar, incelenen moleküllerin bazılarının moleküllerin yapısına ve içerdiği bağlı olarak paraoksonaza karĢı aktivasyon özellikleri gösterdiği bulunmuĢtur.
Keywords: Paraoksonaz, PON1 aktivasyonu, asetoksi, HOMO, LUMO, dietil p-nitrofenil fosfat türevleri, asetoksi türevleri.