BÖLGESEL KALKINMADA TURİZMİN ROLÜ: KASTAMONU ÖRNEĞİ - İPEK, Nuray (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bölgesel kalkınma; bir bölgenin ekonomik istikrar ve refahı ile birlikte oluşmuş huzur ortamının bir sonucudur. Cumhuriyet döneminden itibaren jeopolitik konumunun da verdiği avantajlar düşünüldüğünde turizmin; ülkemizde giderek daha da önem kazandığı görülmektedir. Bu doğrultuda geliştirilen destekleyici politikalar sonucu GSMH içinde turizmin payı ciddi oranda artış göstermiştir. Bu da turizmin, ekonomik büyümeyi destekleyen bir değer olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Ve uygulanan politikalarla birlikte turizmin, bölgeler arası farklılıkları ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Dolayısıyla her bölgenin, turizm sektöründen daha fazla faydalanmak, daha fazla ekonomik gelir elde edebilmek için yeni politikalara ihtiyaç duyduğu gerçeği oluşmuştur. TÜRSAB verilerine göre ülke gelir kalemleri içerisinde en büyük pay hizmet sektörüne ait olsa da turizmin de buradaki payı 2017 yılı için % 3,1 olarak görülmektedir. Turizmin, bölgelerin ekonomik refahındaki rolü, bu refahın sürdürülebilirliği, turizmin bölgelerin kalkınmasına doğrudan ve dolaylı katkıların neler olduğu, araştırmanın temel amaçlarındandır. Bu doğrultuda Kastamonu ilinde yapılan anket çalışmasında da turizmin ilimiz ve bölgemiz kalkınmasında ki katkısı objektif değerlendirmeler sonucu tespit edilmeye çalışılacaktır. Kastamonu ilinde işletmeler ve yerel halk ile gerçekleştirdiğimiz anket verilerine göre turizm, bölgeler arası gelir eşitsizliğinin dengelenmesi konusunda önemli rol almaktadır. Hükümet ve yerel yönetimlerin, çalışma ve planlamalarını bu doğrultuda yapmaları da bunun açık bir göstergesidir.
Keywords: Kastamonu, turizm, bölgesel kalkınma