İş yerinde yalnızlığın ve işe yabancılaşmanın sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisi - Şen, Ayşe Günnur (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı iş yerinde yalnızlığın ve işe yabancılaşmanın sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaca uygun olarak Kastamonu ilinde bulunan 350 kamu ve özel sektör çalışanı ile çalışma yürütülmüştür. İş yerinde yalnızlık, duygusal yoksunluk ve sosyal arkadaşlık boyutlarından oluşmaktadır. İşe yabancılaşma, kuralsızlık ve güçsüzlük şeklinde iki boyut üzerinden incelenmiştir. Sanal kaytarma davranışı, ciddi sanal kaytarma davranışı ve önemsiz sanal kaytarma davranışı olarak ele alınmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, kuralsızlığın ciddi sanal kaytarma davranışı üzerinde negatif, sosyal arkadaşlığın da önemsiz sanal kaytarma davranışı üzerinde negatif etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, duygusal yoksunluk önemsiz ve ciddi sanal kaytarma davranışlarını pozitif yönde etkilemiştir.
Keywords: Sanal kaytarma davranışı, İşe yabancılaşma, İş yerinde yalnızlık