4MAT yönteminin dönüşüm geometrisi konusunda akademik başarıya ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi - Aliustaoğlu, Feyza (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. Sınıf matematik dersine ait “Dönüşüm Geometrisi” konusunun öğretiminde, 4MAT yönteminin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Dönüşüm geometrisi konusu bir gruba öğrenme stili ve beyin yarıkürelerinin dikkate alındığı 4MAT yöntemine uygun etkinliklerle, diğer gruba ise ders kitabına dayalı olarak anlatılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kastamonu ilinde bir ilçede bulunan iki ortaokuldaki 32’si deney grubundan, 29’u ise kontrol grubundan olmak üzere toplam 61 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri 30 sorudan oluşan, uzman görüşü alınarak ve geçerlik güvenirlik incelemesi yapılarak araştırmacı tarafından geliştirilen Dönüşüm Geometrisi Bilgi Testinden elde edilmiştir. Nitel verileri ise hem uygulama bitiminde deney grubuna 4MAT yönteminin kullanımı ile ilgili sorulan sorulardan oluşan görüşme formundan hem de öğrencilerin her ders bitiminde tuttukları matematik günlüklerinden elde edilmiştir. Dönüşüm geometrisi bilgi testi uygulama öncesinde ön-test, uygulama sonunda son-test ve son-testin uygulanmasından bir ay sonra kalıcılık testi olarak her iki gruba uygulanmıştır. Araştırmada nicel verileri test etmek için t-testi ve Ancova testi kullanılmıştır. Nicel verilerin analiz sonuçlarına göre Dönüşüm Geometrisi konusunun 4MAT yöntemine uygun etkinliklerle anlatıldığı deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerinden anlamlı düzeyde daha başarılı oldukları ve bilgilerinin de daha kalıcı olduğu görülmüştür. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analiz sonuçları dönüşüm geometrisi konusunun 4MAT yöntemi ile anlatılması hakkında öğrencilerin yaklaşık % 95’inin olumlu görüş belirttiğini göstermektedir.
The effect of 4MAT method on academic achievement and permanence of learning in transformation geometry subject