İL GENEL MECLİS TUTANAKLARINA GÖRE ÇANKIRI (1924-1933) - KÜLLÜOĞLU, Mehtap (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı; 1922-1933 yılları arasında Çankırı gazetesinde yayınlanmış olan Çankırı İl Genel Meclisi tutanaklarına göre Çankırı Vilayetinin durumunu ortaya koymak ve tutanaklara göre elde edilen bulguları çeşitli başlıklar altında incelemektir. Çalışma, Çankırı’nın vilayet olduğu tarih ile başlatılmış ve 1933 yılına kadar olan dönem ele alınmıştır. Tez giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde basın ve medya kavramları ve Osmanlı Devleti dönemindeki eyalet ve vilayetlerin yönetimi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Tanzimat Dönemi mülkî idare ve Osmanlı Devleti’nde meclis geleneğinin oluşumu ele alınmıştır. İkinci bölümde İl Genel Meclisi Tutanaklarına göre Çankırı (19241933) başlığı altında vilayette yapılan çalışmalar ve tutanaklarda ele alınan konular incelenmiştir. Bunlar, eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık, bayındırlık ve ulaşım alanındaki meseleler, ekonomi gibi konu başlıkları altında toplanmıştır. Üçüncü bölümde ise İl Genel Meclisi tutanaklarına göre Çankırı’nın bütçeleri ele alınmıştır. Tutanaklarda ağırlıklı olarak Çankırı Vilayeti’nin eğitim, bayındırlık ve ulaşım alanında yapılan ve planlanan çalışmalar, ekonomi, tarım ve hayvancılık alanlardaki gelişmeler, modernleşme çabaları ve karşılaşılan güçlükler, sağlık, sosyal konuları ve bütçe konularına yer verilmiştir. Çalışmada Çankırı Vilayeti’nin söz konusu döneme ilişkin genel durumuna hakkında veriler elde edilmiştir. Tutanaklardan meclis toplantısına katılan her bir meclis üyesinin kendi bölgesindeki sorunları ve talepleri meclis gündemine taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Çankırı, İl Genel Meclisi, Çankırı Gazetesi